zaterdag 2 juni 2012

Hulp en boete

Je hebt geen idee wat je kunt en moet verwachten als je huis is afgebrand. We krijgen ontzettend veel lieve en hartelijke reacties. Dat doet ontzettend goed. Er wordt ons ook veel hulp aangeboden. Dat is heel fijn en ook ontroerend.

Je moet eigenlijk je hele leven opnieuw organiseren. Dat is ongewoon: niet veel mensen komen voor die opgave te staan. En ook instanties zijn daar niet op ingesteld. Met ons huis ging namelijk alles in vlammen op: onze identiteitsbewijzen, onze pasjes, rijbewijzen, al E's papieren werk en de administratie.

Nu we bij mijn zus onderdak hebben, is het opnieuw aanvragen van onze papieren het belangrijkst. Zonder papieren ben je niemand, heb je niks en kun je niks. Dus dinsdagmorgen bel ik eerst met het gemeentehuis om te vragen of ik ook even alles in een keer kan regelen, anders dan door gewoon een nummertje te trekken bij de balie. Maar nee, we moeten gewoon een nummertje trekken. Dus op naar Hoogezand. Eerst een uittreksel van het bevolkingsregister voor ons allemaal, dan naar het politiebureau. "Hebt u even iets anders te doen?", vraagt de vriendelijke baliemedewerkster op het politiebureau. Zoveel proces-verbalen heeft ze namelijk niet in een keer klaar. We benutten de tijd om voor mij een basisgarderobe bij elkaar te shoppen. Dat lukt en als we terugkomen liggen de papieren klaar.

Op woensdag gaan we weer met zijn allen naar het gemeentehuis om onze identeitspapieren en rijbewijzen weer aan te vragen. Onze zoon is sinds de laatste aanvraag voor papieren maar liefst 20 centimeter gegroeid, tot nu 2.00 meter. Bij de afrekening vertelt de baliemedewerkster enigszins beschaamd dat we een boete van ruim 100 euro moeten betalen voor de vermissing van onze paspoorten en rijbewijzen. Zonder gĂȘne gebruik ik het pasje van mijn zus om de aanzienlijke som te betalen.

E. loopt tegen problemen aan met zijn belastingen, want het is bijna 1 juni. Hij belt de belastingdienst om het uit te leggen en uitstel te vragen. Maar nee, het afbranden van je huis is voor de belastingdienst geen reden om uitstel te verlenen. "Dan maar een boete", zegt E. Wat moet je er ook verder aan doen? Als je huis is afgebrand zijn dat geen zaken waar je je nog erg druk over maakt.

1 opmerking:

  1. Daar word ik nou niet goed van. Boetes opleggen in dit soort gevallen. Regels zijn er voor mensen en niet andersom.

    BeantwoordenVerwijderen